tisdag, oktober 30, 2007

Prinsessa 4 år

Idag fyller vår lilla prinsessa 4 år. Grattis min lilla stora flicka!
Så dagen idag går till att ordna prinsesskalas. Hon har säkert pratat om sin födelsadag i två månader, minst! Och hon var ganska klar på att det skulle vara prinsesskalas och bara tjejer får komma. :)


Så igår bakades jag, blåste balonger, ordnade små prinsesspåsar med godis, fryste in isbitar med gelehjärtan och fixade små prinsesskronor i guld som dom ska få dekorera själva. Jag tänkte att om jag kanske kan hålla dom 8 små prinsessorna sysselsatta en liten stund ialla fall så ska väl dom två timmarna kalaset varar gå rätt smidigt. Vi får väl se...

söndag, oktober 28, 2007

By the way...

Jag märkte här om dagen att bara folk med blogger kunde kommentera mina inlägg, sorry!

Men det är fixat nu så det är bara att kommentera! :)

巻き寿司


Igår var vi hos min svägerska och åt sushi. Vi fick både maki- och nigirisushi + ännu en variant som jaginte vet namnet på. Naturligtvis serverat med tillbehör som gari, soya och wasabi.

Sushi är som surströmming för mig. En intressant smakupplevelse med fisk som huvudingrediens. Jag äter det men har liksom inte kommit dit att det typ vattnas i munnen på mig vid bara tanken. Kanske smakerna mognar med åren? Kanske jeg sitter där om 10 år och bara längtar efter surströmmingspremiären. Jag vet inte. Någon som har erfaring på området?

Vi kom fram till att jag får bjuda norrmännen på surströmming, vilket min man inte var direkt överförtjust i . Han sa något i stil med att "det får du gärna göra när jag är bortrest". Å andra sidan bor vi i ett hyresblock, så om jag öppnar en burk surströmming här är risken för att blir utslängd kanske stor... *ler*

Här är några ordförklaringar till er som ännu inte provat sushi. Och du... tanken på rå fisk finns inte där när du äter sushi, det är så många andra intressanta smaker att det hamnar i skuggan.

Nigirizushi (握り寿司)
Nigirizushi består av ris som man med hjälp av ett speciellt redskap pressas till en oval boll i handen och sedan lägger någon sorts färsk havsprodukt på.

Makizushi (巻き寿司)
Makishushi består av ris tillsammans med färska havsprodukter, tamagoyaki
(typ av omelett smaksatt med fisk), gurka samt en stor variation av andra ingredienser inrullat i nori (torkat, eventuellt rostat, sjögräs) och skuret i ca 2 centimeter tjocka runda skivor.

Gari - söt inlagd ingefära.
Shari - ris som smaksatts med vinäger
(oftast även socker och salt beroende på vilken vinäger som används).
Namida - betyder ordagrant "tårar" och är ett annat ord för wasabi

Nori - sjögräs
som rostas eller torkas och vävs till fyrkantiga ark och används till exempel till att rulla in sushi i eller som krydda.

Källa: Wikipedia Bild: Google

fredag, oktober 26, 2007

Foto pizza


Ja som ni ser så har det varit lite segt med uppdateringar den här veckan. Allt kom i dag! :) Men det är så mitt liv är nu för tiden, lite upp och ner i hur mycket man har att göra. Men jag har i alla fall tagit bider av det jag lagat de sista dagarna och som ni märkerhar fokuset varit enkla och gärna snabba vardagsrätter. Men jag bakade i alla fall brød förra lördagen!

Foto pizza? Jo, jag var på ett crash kurs i fotografering via jobbet på onsdag kväll. Vi beställde pizza och medan vi väntade på fotografen så provfotade jag lite. Det var inte helt enkelt i ett möterum med dålig belysning och lysrör. Men kursen var i alla fall bra och jag fick många goda tips! Så nu är det bara till att öva. Borde bara få tag i en extern blixt... *önska*

Så förhoppninsvis blir det lite finare matbilder här i framtiden.

Fransk laxgratäng


Det här receptet fick jag av en god vän till mig. Jag försöker blir lite bättre på att servera fisk och gärna nya vardagsvarianter. När man nu bor i Norge och har tilgång till god fisk så borde man egentligen äta fisk en dag i veckan. Jag klagade min nöd til min vän och någon dag senare hade hon skrivit ner 4 recept till mig! Tack!!

Det här är en enkel och god laxgratäng. Ja jag gillar verkligen enkla och goda middagstips. Det är precis vad man behöver när man jobbar och har familj. Gratängen har en fin smak av purjolök, äpple och fransk senap. Prova!

4 pers

400-500 g skinnfri laxfile (finns ofta i bitar som fryst variant - helt ok!)
1/2 purjolök eller rödlök
2 gula äpplen
1 pkt matgrädde
2-3 tsk Dijon senap
salt
citronpeppar/peppar

Skär fisken i bitar (ca 1,5cm) och äpplena i lite mindre bitar. Skär purjoløken/løken i bitar.

Blanda allt i en ugnsform och krydda med salt och peppar.

Blanda matgrädde, senap och kryddor. Vispa det gott ihop och häll över fisken.

Stek mitt i ugnen 200 C ca 30 min.

Tagliatelle med tonfisksås


Den här rätten kom till av min bror när han var liten. Han kom hem en dag och sa att han ätit en god pasta med äpple hos en kompis. Mamma tyckte det lät spännande och på den vägen är det.


Jag tycker det är en god och lättlagad vardagsrätt som är en fin variant till den klassiska köttfärssåsen. Barnen gillar den med andra ord! Jag serverar den oftast med tagliatelle men du kan ju ha den pasta du tycker om.

4 pers
2 burkar tonfisk i olja eller vatten
1 løk
2 gula äpplen
paprika, mais, svamp.... ja det du har hemma för tilfället :)
Lite chilisås/ketchup
salt
peppar

Hacka løken och skär äpplena i tärninsstora bitar.
Stek løken och äpplena och häll i tonfisken(och eventuellt mais, paprika...). Krydda med salt och peppar och häll över lite vatten och chilisås/ketchup. Låt puttra någon minut.

Häll såsen över pastan eller servera den på sidan.
Färdigt!

Brødskive limpa


Bor man i Norge så är det bara att lära sig "å like brøskive" vare sig man vill det eller inte. Det är brøskive til frukost, lunch och gärna också på kvällen. Norrmännen har bara en halvtimmes lunchrast och äter inte varm mat som vi svenskar. Dom har med sig "matpakke" som i dom flesta tillfällen är lika med brøskive.


Men det är gott bröd i Norge! Det är något helt annat än det svenska sirapsbrödet. Mycket matigare, ofta grövre och mera mättande. Och ja, ännu godare blir det om du bakar det själv!

Här är ett grundrecept som jag använder men det varieras allt efter humör, smak och vad jag har hemma för tilfället. Är inte helt säker på vad allt heter på svenska men jag ska göra mitt bästa. Och... Norrmännen använder ofta torrjäst som fungerar supert! (och som man alltid har hemma) Plus att dom väger ingredienserna, vilket ger ett bättre resultat.

Det här är ett bröd som tål att ätas ofta!

4 brød
1.
1 pkt torrjäst (12g som motsvarar 50g färsk jäst)
2 tsk brødsirap
2 dl varmt vatten (40 C+)
Lös upp sirapen i vattnet (kör ngt varm med maskinen). Häll i jästen och låt stå till jästen löst sig (skummigt och bubbligt).

2.
Tilsätt:
1,4 l vatten och mjölk/surmjölk 50:50. Temperatur 40 C.
4 tsk salt
4 msk linfrö
4 msk solrosfrön (linfrö och solrosfrö efter önskemål, kan uteslutas)
100g hela havregryn
ca 2 dl kruskakli
ca 2 dl havrekli
150 g sam. rug gravt (grovt rågmjöl)
250 g sam. hvete grovt (grovt vetemjöl med lite av själva kärnan kvar)
4 msk rapsolja

Blandas gott i maskinen!

3. Tilsätt vetemjöl ca 1,3 kg. (använd vetemjöl special i sverige eftersom det norksa mjölet är mycket finare)
Tillsätt mjölet gradvis och inte allt på en gång. Spara lite till slutet för att reglera, det kan hända du behöver mer eller kanske inte allt. Jag kör på känsla.

Låt maskinen gå tills degen "fäst sig". (5-10 minuter) Det betyder att maskinen ska köra tills det bildas glutentrådar och degen blir sammanhängande "seg och klibbig". Strö över lite mjöl och låt jäsa under plastfolie + handduk ca 60 min.

4. Rör degen i 5 minuter.
Spraya formarna med formfett. Fördela degen i formarna ca 1 - 1,3 kg i varje. Platta til degen med en sked doppad i vatten så att du får ut luftbubblor från botten och degen jämt fördelat i formarna. (ca 2/3 av formen) Låt jäsa i 30 minuter.

5. Nagga bröden lätt med en gaffel eller snitta med kniv. Grädda bröden längst ner i ugnen 190/200 C i ca 50 minuter.

6. Ta ut bröden ur ugnen och ur formarna. Låt kallna på ett galler.

Makaronilåda

Makaronilåda är en typisk "komma hem från jobbet - alla är super hungriga" mat. Det är i och för sig inte den snabbaste maten men det tar inte så lång tid. Och framför allt ungarna gillar det! Det fina är ju att det räcker till en middag till eller två :)

4 pers
4 dl makaroner (ca 200g)
1 liten purjolök
200 g rökt skinka eller korv
4 dl mjölk
2 dl lagrad riven ost
3 ägg
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Koka makaronerna. Sätt ugnen på 225 C.

Skölj och finstrimla purjon. Skär skinkan i smala strimlor eller små kuber. Smörj en ungsform med lite smör och lägg i purjon, sedan skinkan och sist pastan. Vispa ihop ägg, mjölk och ost och slå försktigt detta i formen.

Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Lådan är klar när äggsmeten stannat och ytan fått fin färg.
Servera med skivade tomater eller en sallad.

fredag, oktober 19, 2007

Tjälknöl


Ska man tillaga en god älgstek, är nog det här det bästa sättet att få en riktigt saftig och mör stek på. Jag föredrar att ta ut steken vid 70 grader när den fortfarande är en aning röd. Med enkla tillbehör så serverar du en god klassisk middag utan speciellt mycket jobb. Ja du kan ju faktisk sova hela natten medan köttet sköter sig själv. :)

Den här middagen blev riktigt lyckad. Älgsteken blev så mör att den nästan smälte på tungan! Jag serverade min älgstek med ugnsstekt potatis och grönsaker, kryddat med honung och rosmaring. Jag hade också lagat en kantarellsås av steksyn. Otroligt gott!

6-8 pers
1,2 - 1,5 kg djupfryst benfri älgstek

saltlake
1 l vatten
1 dl salt
10 svartpepparkorn
10 st enbär
ev lagerblad

Lägg det frysta köttet i en lergryta eller ugnsäker form. Stek i ugn, gärna över natten, på 70 C ca 8-10 timmar.

Innertemperaturen skall vara ca 70 grader, sätt gärna in en stektermometer på slutet av stektiden för ett perfekt resultat.

Koka upp ingredienserna till saltlaken och låt den svalna. Lägg steken i laken i en gryta eller dubbel plastpåse i ca 1 timme beroende på tjockleken på steken.

Skär köttet i tunna skivor och om det behövs kan du salta lite på snittytan innan servering.

torsdag, oktober 18, 2007

Suverän smulpaj


Finns det något så tacksamt, enkelt och gott som smulpaj? Den här kan varieras i efter smak, humör eller sesong. Det är bara fantasin som sätter gränserna. Till eksempel: blåbär, hallon, banan och choklad eller varför inte en höstklassiker som äpplen och vaniljsås? Många har frågat efter receptet och här kommer det!

1 1/2 del vetemjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
1 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin

Fyllning:
Färska eller frysta bär eller något av mina andra förslag
Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Arbeta in smöret till en smulig massa.

Lägg 3/4 av degen i en smord pajform eller en form med löstagbar botten (22 cm). Platta till degsmulorna lite och tryck upp dem mot kanten.
Stö överfyllningen och strö över resten av degsmulorna. Grädda i 200 grader 20-25 minuter.

Servera pajen ljum med vaniljglass, lättvispad grädde eller vaniljsås.

onsdag, oktober 17, 2007

Krispig och söt sallad


I dag piffade jag upp en annars enkel vardagsmiddag (rester av en kycklinggryta vi åt i helgen) med en sallad, god både i smak och konsistens. Jag gillar kombinationen av krispig sallad, hårda nötter och seg torkad frukt. Det är inte så mycket mer som ska till för att förgylla en annars klassisk sallad.

Så nästa gång du lager en enkel middag kan salladen bli smakshöjaren. Eller varför inte servera den direkt som en lunchrätt med ett gott foccacia bröd? Det som gör den här salladen speciell är nötter av olika slag och torkad frukt. Annars är den som med sallader flest, man tager vad man haver.


Sallad tex. ruccola, rød lollo, isbergssallad, hjärtsallad
Goda tomater. Gärna cherry eller plommon.
gurka
paprika
majs
Mix av nötter: mandlar, cashewnötter, jordnötter, pekannötter, hasselnötter, valnötter
Torkad frukt: russin, ananas, papaya, banan och cocosflak

Vill du ha salladen lite matigare kan du med fördel tilsätta pasta och en god skinka.

Ha gärna över olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.Om du gillar fetaost kan du använda oljan som fetaosten ligger i den det ger en fin smak.

måndag, oktober 15, 2007

Gryta från Le Creuset

Den här härliga grytan från Le Creuset står på önskelistan til jul.
Inte bara är den vacker den är praktisk också. Alla Le Creuset grytor är emaljerade på insidan och utsidan är därför hygieniska och lätta att rengöra.

Den är allt du behöver för att:

  • Koka en mör och saftig "allt i en gryta" middag med en variation av kött, kyckling och grönsaker.
  • Tillaga en risotto.
  • Servera en het soppa eller en kall gazpacho.
  • Koka pasta eller grönsaker.
  • Stuva äpplen eller aprikoser.
Så om jag är riktigt snäll så kanske tomten har med sig ett riktigt hårt paket i år :)

fredag, oktober 12, 2007

Cottage cheese lasange

En otroligt god lasange inspererad från amerika. Enkel att laga med en snabb ost sås bestående av cottage cheese och parmensan.

1 ugnsform ca 6 ports

ca 500 g köttfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor

1 burk krossade tomater
2 msk tomatpure
1 tsk socker
1/2 tsk salt
peppar
basilika
oregano
timian
vatten ev.grädde

2 burkar cottage cheese
1 ägg
1 dl parmensan ost
ev. en skvätt mjölk

1 påse riven ost
lasangeplattor

Stek köttfärs och lök.

Tilsätt krossade tomater, tomatpure och kryddor efter behag. Låt puttra några minuter och smaka av!
Ha i tilräckligt mycket vätska så att lasangeplattorna blir mjuka, men inte för mycket.

Blanda ingredienserna till ostsåsen. Ha eventuellt i en skvätt med mjölk.

Smöra en ugnsform. Varvar köttfärssås, lasangeplattor, ostsås och ost. Försök att "spara" lite på såserna så att du får många lager. Avsluta med ost på toppen.

Grädda i ca 175 grader ca 35 min eller tills fin färg.

Servera gärna med en god sallad och vitlöksbröd.

onsdag, oktober 10, 2007

Den söta vintern

Vintern är här! Ja i alla fall kom den första snön till Tromsø igår. Jätte kul, nu kan vi åka skidor! tyckte min 4-åriga dotter. Jag vet inte riktigt vad jag tycker. Jag gillar vintern men jag verkligen ogillar den första snön.

Man skulle ju kunna tro att vi här uppe i norr är vana vid snö, men det är fullständigt kaos! Jag skulle ta bussen till jobbet idag. Den första körde förbi - proppfull! Så då var det bara att stå där snällt i regn och hagel och vänta på nästa - som var försenad! Jag stod och väntade i nästan 45 minuter innan jag fick komma in i bussen och värma mig. Det tog hela dagen att "tina" kroppen efter det...

Så när nu vintern är här varför inte köpa boken Vinterns söta? Där finner du flera härliga vinterfrestelser från författarna till Två systrars söta. Tips till önskelistan!

I Vinterns söta finns mer än 125 recept på allt från anistryffel till änglakola: mjuka kakor, småkakor, tårtor, puddingar, pajer, desserter, tryffel, kola, knäck och annat godis samt drycker.

Årstidens klassiska kryddor återfinns i många recept, men ibland i lite annorlunda sammansättningar, exempelvis pepparkakskola, saffransdrömmar, glöggbakade päron, ingefärs- och limetårta, kardemummatryffel, pepparkaksmuffins, mjuk pepparkaka med äppelmos och ananas, kardemummakryddade pistagenötter och saffransmarängsviss.

De frestande bilderna är tagna av Roland Persson.

Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman driver sedan flera år The Cookbook Café vid Jarlaplan i Stockholm. Det är en kombinerad bokhandel och kafé för matentusiaster. Där kan man även provsmaka på godbitar ur den storsäljande och prisbelönta Två systrars söta,som kom ut 2005, och Soppor, bröd och röror, som publicerades året efter.


måndag, oktober 08, 2007

After Eight konfektkaka


Det har blivit en hel del festkaker i det sista, så också i helgen med både besök och ett barndop som jag lovade att baka en After Eight konfektkaka till.

Den här kakan är en av mina senaste favoriter. Den är så lyxigt god och den riktigt smälter på tungan! Den härliga After Eight smaken gömmer sig både i kakan, såväl som i den härliga ganache glasyren som är på. En dröm för alla som älskar mintchoklad!

After Eight konfektkaka
100 g smör
100 g After Eight choklad
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemel
2,5 msk kakao
1,5 tsk bakpulver

Glasyr
100 g After Eight choklad
100 g blockchoklad
0,5 dl vispgrädde

Smält smöret i en kastrull. Ha i AfterEight chokladen och låt den smälta i smöret på svag värme. Rör blandningen jämn och låt svalna något.

Vispa ägg och socker pösigt. Hälli chokladen. Blanda dom torra ingredienserna och vänd in dom i smeten.

Häll smeten i en rund kakform (24 cm) med bakplåtspapper i botten. Grädda kakan i ugnen 180°C i ca 20-25 min. Låt kakan kalna i formen. Lossa kakan från formen med en skarp kniv. Ta ut kakan och ta bort bakplåtspappret. Plassera kakan på ett passande fat.

Värm vispgrädden på svag värme i en kastrull. Ha i After Eight chokladen och blockchokladen. Låt smälta i den varma grädden. Rör fösiktigt till en blank glasyr. Låt svalna tills glasyren har en passande tjocklek.

Bred glasyren på kakan och ställ kakan kallt tills glasyren har stelnat. Garnera gärna kakan med chokladfigurer, After Eight eller varför inte silverkulor.

torsdag, oktober 04, 2007

Far får får får? Får får inte får, får får lam.

Den här veckan har det varit många spännande maträtter på menyen. Jag har varit på en jobbresa till MIT fablab i Lyngen, Norge. Lyngen som internationellt sett er mest känt för sitt skid eldorado ”Lyngen Alp”.

Där blev det servert många norska delikatesser. Bland annat fenalår, läfsor, lokalt tilverkad blåmögelsost och fetaost. Men framför alt Lyngenlam. En naturprodukt baserad på sund djurskötsel och och friska skog- och fjällbetesområden.


Väl hemma igjen så fortsatte jag i samma spår och sesongens första får i kål stod på menyn till middag. Får i kål som sedan 1991 er Norges nationalrätt och som till och med har fått sin egen festdag den sista torsdagen i september.

Får i kål är en maträtt av fårkött eller lamkött, vitkål och hel svart peppar som kokas tilsammans i en gryta. Retten serveras med kokt potatis och gärna grönsaker. En otroligt god och lättlagad maträtt som dessutom blir ännu godare när den värms upp på nytt dagen efter.

Visste ni att totalförbruket av lamkött i Norge är ca 5,6 kilo per person per år. Och det mesta går mest trolig till får i kål.



Men en sak er i alla fall säker. Jag ska tilbaka till Lyngen till vinteren och åka telemark!




Får i kål

4 pers

1 ½ kg fårikålkött
1 ½ kg vitkål

4 tsk hel peppar
2 tsk salt
3 dl vatten



Dela vitkålen i klyftor.
Lägg kö
tt og kål lagvis i en gryta. Strö salt og peppar mellan lagren.
Häll på vatten. Koka upp och låt fårikålen skjuda på svag värme till köttet är mört. Ca. 2 timmar.
Fårikålen serveras rykande varm på varma tallrikar.
En del tycker om att jämna fårikålen. Strö i så fall lite vetemjöl (1-2 ss) mellan lagren.


måndag, oktober 01, 2007

Grattis på födelsedagen!


Vad passar inte bättre än att fira starten av min egen matblogg med en tårtbit?

Jag har länge funderat på att på något sätt publisera mitt matintresse och kanske samtidigt strukturera mina favoritrecept. Det var väl först för en vecka sedan att jag verkligen bestämde mig för att göra något åt saken. Jag var på en fjälltopp med en av mina vänner och samtalet kom in på mat och recept. Jag nämde några av mina ideer til henne och ja.. på tur ner från fjället bestämde jag mig.

Jag kan ju inte precis skryta med dagens middag. Stressade som en tok hem från dagis med en unge under varje arm, efter att jag till min förfäran upptäckte att min snart 4-åriga dotter hade fått en inbjudan till ett födelsadagskalas.. i dag kl 17.30!! Inbjudan hade naturligtvis kommit på fredag men pappans perception fångade naturligt nog inte upp den när han hämtade henne innan helgen.

In med färdig risgrynsgröt i micron, mata skrikande 1-åring samtidigt som en serverar 4-åring OCH ringer till en mamma om hon kan ta med min dotter till kalaset. Hade som tur var en present på lager som jag packade in i full fart samtidigt som jag instruerar min dotter vilken väg klänningen skal vara.

På med jacka och skor, hämta bilstolen från bilen *pust!* och... där precis kommer bilen till mamman. Äntligen dags för lite middagsro...

Men nu sitter jag alltså här och njuter av en tårtbit som blev över från 1-års kalaset vi hade i går. En favorit marengtårta som fick en liten ny "vri" den här gången och blev riktigt lyckad!

Favorit marengtårta

4 äggvitor
2,5 dl socker
4 dl puffat ris

Chokladkräm
75 g smör
100 g blockchoklad
100 g florsocker
2 äggulor

3 dl vispgrädde
3 bananer

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tilsätt sockret, lite åt gången under vispning. Vispa tills du får en fast mareng. Vänd i puffat ris. Bred ut marengen i en stor långpanna (30x40cm) klädd med bakpapper. Stek marängen mitt i ugnen, 150°C i 60-70 min. Marengen ska kännas torr. Avkyl marengen helt i långpannan. Dela kakan på mitten så att du får två bottnar.

Chokladkräm: Smält smöret och chokladen på svag värme i en kastrull. Rör till en jämn kräm och ta bort kastrullen från värmen. Rör i florsockret och vispa därefter i äggulorna med en stålvisp.

Lägg den ena marengbottnen på ett fat och bred på chokladkrämen. Skiva över banan och bred ut grädden. Lägg på den andra bottnen. Förvara kakan kallt fram till servering.