fredag, oktober 26, 2007

Brødskive limpa


Bor man i Norge så är det bara att lära sig "å like brøskive" vare sig man vill det eller inte. Det är brøskive til frukost, lunch och gärna också på kvällen. Norrmännen har bara en halvtimmes lunchrast och äter inte varm mat som vi svenskar. Dom har med sig "matpakke" som i dom flesta tillfällen är lika med brøskive.


Men det är gott bröd i Norge! Det är något helt annat än det svenska sirapsbrödet. Mycket matigare, ofta grövre och mera mättande. Och ja, ännu godare blir det om du bakar det själv!

Här är ett grundrecept som jag använder men det varieras allt efter humör, smak och vad jag har hemma för tilfället. Är inte helt säker på vad allt heter på svenska men jag ska göra mitt bästa. Och... Norrmännen använder ofta torrjäst som fungerar supert! (och som man alltid har hemma) Plus att dom väger ingredienserna, vilket ger ett bättre resultat.

Det här är ett bröd som tål att ätas ofta!

4 brød
1.
1 pkt torrjäst (12g som motsvarar 50g färsk jäst)
2 tsk brødsirap
2 dl varmt vatten (40 C+)
Lös upp sirapen i vattnet (kör ngt varm med maskinen). Häll i jästen och låt stå till jästen löst sig (skummigt och bubbligt).

2.
Tilsätt:
1,4 l vatten och mjölk/surmjölk 50:50. Temperatur 40 C.
4 tsk salt
4 msk linfrö
4 msk solrosfrön (linfrö och solrosfrö efter önskemål, kan uteslutas)
100g hela havregryn
ca 2 dl kruskakli
ca 2 dl havrekli
150 g sam. rug gravt (grovt rågmjöl)
250 g sam. hvete grovt (grovt vetemjöl med lite av själva kärnan kvar)
4 msk rapsolja

Blandas gott i maskinen!

3. Tilsätt vetemjöl ca 1,3 kg. (använd vetemjöl special i sverige eftersom det norksa mjölet är mycket finare)
Tillsätt mjölet gradvis och inte allt på en gång. Spara lite till slutet för att reglera, det kan hända du behöver mer eller kanske inte allt. Jag kör på känsla.

Låt maskinen gå tills degen "fäst sig". (5-10 minuter) Det betyder att maskinen ska köra tills det bildas glutentrådar och degen blir sammanhängande "seg och klibbig". Strö över lite mjöl och låt jäsa under plastfolie + handduk ca 60 min.

4. Rör degen i 5 minuter.
Spraya formarna med formfett. Fördela degen i formarna ca 1 - 1,3 kg i varje. Platta til degen med en sked doppad i vatten så att du får ut luftbubblor från botten och degen jämt fördelat i formarna. (ca 2/3 av formen) Låt jäsa i 30 minuter.

5. Nagga bröden lätt med en gaffel eller snitta med kniv. Grädda bröden längst ner i ugnen 190/200 C i ca 50 minuter.

6. Ta ut bröden ur ugnen och ur formarna. Låt kallna på ett galler.

Inga kommentarer: