torsdag, oktober 04, 2007

Far får får får? Får får inte får, får får lam.

Den här veckan har det varit många spännande maträtter på menyen. Jag har varit på en jobbresa till MIT fablab i Lyngen, Norge. Lyngen som internationellt sett er mest känt för sitt skid eldorado ”Lyngen Alp”.

Där blev det servert många norska delikatesser. Bland annat fenalår, läfsor, lokalt tilverkad blåmögelsost och fetaost. Men framför alt Lyngenlam. En naturprodukt baserad på sund djurskötsel och och friska skog- och fjällbetesområden.


Väl hemma igjen så fortsatte jag i samma spår och sesongens första får i kål stod på menyn till middag. Får i kål som sedan 1991 er Norges nationalrätt och som till och med har fått sin egen festdag den sista torsdagen i september.

Får i kål är en maträtt av fårkött eller lamkött, vitkål och hel svart peppar som kokas tilsammans i en gryta. Retten serveras med kokt potatis och gärna grönsaker. En otroligt god och lättlagad maträtt som dessutom blir ännu godare när den värms upp på nytt dagen efter.

Visste ni att totalförbruket av lamkött i Norge är ca 5,6 kilo per person per år. Och det mesta går mest trolig till får i kål.



Men en sak er i alla fall säker. Jag ska tilbaka till Lyngen till vinteren och åka telemark!




Får i kål

4 pers

1 ½ kg fårikålkött
1 ½ kg vitkål

4 tsk hel peppar
2 tsk salt
3 dl vatten



Dela vitkålen i klyftor.
Lägg kö
tt og kål lagvis i en gryta. Strö salt og peppar mellan lagren.
Häll på vatten. Koka upp och låt fårikålen skjuda på svag värme till köttet är mört. Ca. 2 timmar.
Fårikålen serveras rykande varm på varma tallrikar.
En del tycker om att jämna fårikålen. Strö i så fall lite vetemjöl (1-2 ss) mellan lagren.


Inga kommentarer: